Blog: Mijn favoriete handlettering materialen om mee te werken

De afgelopen jaren heb ik behoorlijk wat materiaal verzameld en uitgeprobeerd. Van aquarel tot brushpen en van fineliner tot papier, alle soorten, maten en merken kwamen voorbij. Uiteraard heb ik daarom ook een aantal favoriete materialen voor handlettering en aquarel waar ik telkens weer bij terug kom. Deze ga ik hieronder met jullie delen.

 

Fineliners
Wat betreft fineliners kun je alle kanten op. Een gerenommeerd merk of juist een hele verzameling van de Hema of Action, soms zie je het verschil niet. Maar toch heb ik sterke voorkeur voor een goede fineliner. Zeker als je dol bent op handlettering is het niet verkeerd te investeren in materialen. Je kunt er namelijk vrijwel alles mee doen! Je kunt met fineliners zelfs de techniek van brushlettering nadoen.

Een van de eerste echt goede fineliners die ik kocht waren van Staedtler en nog steeds ben ik verliefd! Ze zijn in allerlei verschillende maten, echt diep zwart én ze zijn watervast. Als ik ze dus gebruik in combinatie met aquarelverf vlekken ze niet. Daarnaast hebben deze fineliners als een van de weinige een ronde punt en geen plat einde. Hiermee maakt het niet uit hoe je de pen kantelt als je schrijft, hij blijft altijd in hetzelfde formaat schrijven.

Verf
Ik denk dat ik het grootste gedeelte van mijn tijd werk met Ecoline. Dit vind ik zo’n leuk medium. Je kunt er alle kanten mee op: met een penseel quotes schrijven, figuren schilderen, je brushpen dippen voor een ombre effect, achtergronden of galaxies maken en nog zo veel meer! Op de Doe het zelf-pagina vind je leuke technieken om zelf uit te proberen :-)Omdat Ecoline vloeibaar is, deel ik hier ook mijn favoriete vaste aquarelverf. Ik heb twee paletten die ik het meeste gebruik. De eerste is van Winsor & Newton. Je kunt hiervan losse napjes kopen, maar ook een setje met daarin geselecteerde kleuren. Ik heb het palet Cotman met twaalf kleuren. Hiermee kun je vrijwel alle kleuren mengen.

Wil je graag een palet met veel kleuren zodat je niet steeds hoeft te mengen, maar dat wel goed betaalbaar is, dan is het merk Arteza een aanrader. 

Brushpennen
Ik weet het nog goed. Mijn allereerste brushpen was van Faber Castell. Nu vind ik hun brushpennen heel fijn, maar als beginner zou ik deze niet aanraden. Met zijn flexibele punt is het wat moeilijker om de dunne lijnen netjes te zetten.

In de afgelopen jaren heb ik erg veel pennen geprobeerd. Van onder andere Edding, Tombow, Pentel, Crayola, Sakura Koi. Mijn uiteindelijke favoriet zijn de Karin Markers. Ze zijn prijzig, maar zo mooi! Veel kleuren, goed gepigmenteerd, een stevige punt en de inkt is zo lekker vloeibaar dat je heel mooi kunt blenden.

Voor handlettering beginners raad ik de brushpennen van Pentel aan. Met deze stevige brushpen kun je vrij snel een duidelijk verschil tussen dikke en dunne lijnen zetten. Omdat de punt stevig is, is het zetten van dunne lijnen gemakkelijker door de weerstand.

Papier
Voor (hand)lettering heb je niet direct heel goed (lees: duur) papier nodig. Zeker fineliners doen het prima op elk papier. Maar als je de punten van je brushpennen echt goed wilt houden, dan zou ik toch voor goed glad papier gaan. Glad papier wil zeggen: weinig structuur.

Voor aquarel heb ik ook wat aanraders. Ik werk zelf vaker op cold pressed (met wat structuur) dan hot pressed (weinig tot geen structuur). In deze categorie vind ik de blokken van 4Art erg fijn. Ik werk zelf niet op heel groot formaat, dus ik ga al snel voor A5 papier. Wil je net wat meer kwaliteit, dan zou ik gaan voor Winsor & Newton of Canson. Hierin heb je keuze uit bijvoorbeeld mixed media, waar je met veel materialen op kunt werken en dat voor ieder wat wils heeft, of je kiest specifiek voor aquarel (watercolor). Beide een goede keus!

handlettering materialen

One Comment on “Blog: Mijn favoriete handlettering materialen om mee te werken

  1. Pingback: Maak een Moederdagkaart - Doe het zelf met Studio Nessah

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: