Doe het zelf: Ombre Brushlettering

Je kent misschien wel het grapje waarin iemand met een blauwe pen rood kan schrijven.. Nou, het kan! En ik ga je laten zien hoe. Je hebt niet veel nodig, dus je kunt snel aan de slag.

Ik ben gek op ombré, je weet wel, dat de kleuren zo mooi in elkaar overlopen. Je ziet het veel in de natuur, zoals in een regenboog, zonsondergang of het blad van een bloem. In deze Doe Het Zelf ga je leren hoe je ombré kunt schrijven met Ecoline en een brushpen. Onderaan de pagina laat ik je nog in een video zien hoe het precies in zijn werk gaat!

Wat heb je nodig:

  • Stevig papier (ik werk hier op 200 grams)
  • Ecoline (ik gebruik 508 en 545)
  • Brushpen (ik gebruik Pentel roze en geel, naar mijn idee het meest geschikt)

Tip: lees in deze blog meer over mijn favoriete materialen!

De eerste stap is je pen dippen in de Ecoline. Hoe verder je de punt erin dipt, hoe meer de kleur zal overnemen. Wanneer je alleen het uiterste puntje met Ecoline kleurt, zal alleen dat van kleur veranderen tijdens het schrijven. Ik dip daarom de punt er volledig in en begin met het eerste woord.

Zoals je ziet is de eerste letter ‘h’ blauw-groen en wordt het daarna al snel fel groen. Je zou opnieuw kunnen dippen om dat blauw groene weer terug te krijgen en zo af te wisselen, maar ik schrijf gewoon door tot de pen weer helemaal licht wordt. Meestal ga ik per woord kijken of ik opnieuw dip. Bij korte woorden, zoals hier, zet ik de punt even op een tissue, zodat hij wat kleur verliest. Hierdoor krijg je sneller een mooie overgang.

Dan maak ik de punt even helemaal goed schoon op een ander papiertje / tissue, zodat het geel weer compleet terug is. Dan ga ik voor het tweede woord met de pen in de roze Ecoline. Hiermee krijg je een hele andere kleurencombinatie (mijn persoonlijke favoriet).

Voor het laatste woord dip ik de roze brushpen in de blauwe inkt. Het creëert een prachtig dieppaarse kleur, dat langzaam weer overgaat in roze. In de close-up hiernaast zie je duidelijk de overgangen in kleur.

En hier het eindresultaat! Je kunt veel variëren, bijvoorbeeld door bepaalde woorden in één kleur te schrijven en alleen het belangrijkste woord ombré. Zo kun je accenten leggen en de aandacht op een onderdeel uit je werk laten richten.

Met deze techniek kun je ook perfect een leuke kaart maken. Ik wens je veel plezier met het maken van vrolijke en kleurrijke teksten!

Bekijk hieronder de korte video van twee teksten, waarin ik je in het geheel het proces laat zien! Let op: de video is 2x versneld. Neem gewoon lekker je tijd voor het schrijven, zodat je het optimale resultaat krijgt.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: